Остро Перо

  Остро Перо | Политика | Култура | История  

Капитализма е като религията, с притчи до някъде...

И бъдещите ездачи на властта ще са като сегашните

Неизбежен ли е провальт на бъдещо ляво управление?

Царят се държи като шахматист в цайтнот

СДС – зад фасадата на очакването

Глобализация на мизерията в България

Хаосът на “Новото Време”

В българската политика става интересно

Българския политически модел

Последен шанс за България


В българската политика става интересно

      Като изключим първите месеци след свалянето на Тодор Живков от власт, до началото на 2001 година на българската политическа сцена не се случи нищо интересно. Производните на БКП - БСП и СДС на два пъти управляваха самостоятелно и съответно се провалиха. Не по-голям успех имаха експериментите за коалиционно управление и плаващо мнозинство. Лошото на тези провали е, че бяха предизвестени - с цикличната повтаряемост на управленските процеси и ситуации, с погрешността на целите и реализацията им. Единадесет години българската обществена сцена раждаше не политици и държавници, а стереотипи. Единственото разнообразие в тази до болка позната картина внасяха неочакваните ходове на лидера на ДПС Ахмед Доган.

      Преобръщането на политическите пластове от Симеон II е феномен, който още не може да се асимилира от чуждестранните наблюдатели и медии. Създаването на формация само няколко месеца преди избори и спечелването им не е прецедент - достатъчен е само примера с “Форца Италия” на Берлускони. Това, което изненадва чужденците (но не и българите) е завръщането в управлението на коронован владетел. Всъщност тази изненада е плод на стереотип, който намирисва на марксизъм - че историческите процеси са необратими. В основата на този стереотип лежи още по-голяма заблуда: че всеки може да се изучи за политик и държавник, така както всеки би могъл да бъде произведен от рекламата в световен певец, актьор, писател или дизайнер незавсимо от таланта му. Не, разбира се, лекар или физик например - в тези области комерсиализацията не може да се приложи.

      Профанацията на политиката в световен мащаб поставя и бариера пред личностите в нея, възкачи политици-лилипути, които на практика само “изпълняват длъжността”. Още преди шест десетилетия Ерик Фром предупреждаваше за настъпващото управление на анонимните авторитети и за подставяните от тях лица на политическата сцена. След като деградацията засегна политическата класа в държави от ранга на САЩ, Германия, Великобритания, Италия и т.н., не е учудващ вакуума в малка държава като България, където по традиция добрите политици са се броели на пръсти. Но обратният път на цар Симеон II от изгнанието към властта има смисъл, далече надхвърлящ ситуацията в България. В момент, когато европейската политическа сцена е оголена откъм велики държавници от типа на Чърчил и Дьо Гол, европейските монарси продължават да имат декоративни или церемониални функции, а аристокрацията в днешните западни републики е просто част от световния хайлайф, представяна и самопредставяща се в стил ретро. В крайна сметка проблемът не се изчерпва и с упражняването на властта, а опира до възможността да се използват натрупаните опит, знания, традиции, подготовка, управленческа харизма, ако щете от страна на коронованите особи за облагородяване и цивилизоване на политиката. През последните десетилетия европейските монархии направиха много в посока на демократизиране модела на управление, дори до степен на отказ от реално участие във властта. В същото време, резултатите от политическата практика на профаниране на политиката доказват, че последното е било грешка. И сега е необходим обратен процес - на преоткриване на политическите ценности в лицето на добре подготвени и настоящи монарси. Другояче казано - постигане на коронована демокрация.

      Участието на цар Симеон II в българския политически живот и първите стъпки в управлението е много показателно как се рушат стереотипите, когато на сцената се явят значими и подготвени личности. Разликата е като между играта на табла и шахмата, между лицето и опакото на дъската, пригодена за тези две занимания, между случайността, хазарта и премислените ходове.

Христина Владимирова
 
Септември,Торонто

 
 
   
Пратете Коментар | Абонирайте се | Кирилица